|

Dreambox images test

Εχθές είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω σε ένα κλώνο Dreambox 500 τις πιο πρόσφατες εκδόσεις ότι γνωστού image χρησιμοποιείται κατα κόρον αυτή την εποχή πλην του Gemini 4.40 που λόγω του γνωστού TimeBomb αντί αυτού δοκιμάστηκε η έκδοση 4.20.

Tα image που τέσταρα ήταν αρκετά και μετά από 10 ώρες δοκιμών, κρασαρισμάτων (ας είναι καλά το Null modem cable και το Dreamup) και στησίματος των πάντων εξ αρχής, τα συμπεράσματα ήταν άκρως εντυπωσιακά.

Σταθερή αξία όπως πάντα ήταν το EDG-Nemesis 4.2 με ευχάριστη έκπληξη το Nabilosat DM500 V. 0.8 MAXVAR το οποίο παρόλο που είναι σχετικά παλιό (2007) το συναγωνίζεται στα ίσα με το δε PLi® Jade να το ακολουθεί κατά πόδας.

Tο EDG-Nemesis 4.2 DM 500S όπως είχα γράψει και παλαιότερα είναι το αγαπημένο μου, το φοράω από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το πρόβλημα με το time bomb. Επειδή λοιπόν εκτός από σταθερό, αξιόπιστο, γρήγορο και με αρκετά scripts που σου κάνουν την ζωή εύκολη, μοιάζει αρκετά και με το Gemini δεν θα απογοητεύσει αυτούς που θα το προτιμήσουν σαν πρώτη επιλογή. Το μόνο μείον του είναι ότι σε σχέση με τα άλλα images ακολουθείται διαφορετική προσέγγιση στο προγραμματισμό του (πχ δεν χρειάζεται ο "διακόπτης" echo -e) με αποτέλεσμα αρκετά scripts που παίζουν στα άλλα image στο συγκεκριμένο να θέλουν "πείραγμα" και να θέλουμε ειδικές εκδόσεις για αυτό (πχ το CCcam 2.0.9) που όμως θα βρείτε πολύ εύκολα από τον extra addons server του (extra.url).

Η ευχάριστη έκπληξη όμως που με έκανε να αποχωριστώ για λίγο το παραπάνω image ήταν το Nabilosat DM500 V. 0.8 MAXVAR το οποίο είναι πολύ γρήγορο και σου αφήνει την αίσθηση ότι έχει καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα υπόλοιπα .

Αυτό όμως που το κάνει must have για τους άπειρους χρήστες είναι ότι by default έχει ενσωματωμένο μενού για να κατεβάζετε κλειδιά χωρίς την προσθήκη τρίτων scripts όπως πχ το Hacksat και είναι το μοναδικό στο οποίο υπάρχει αυτη η επιλογή. Λόγω αυτού παίζει σωστά και το τελευταίο Cccam 2.0.9 με τα Sex on TV Diamond & Sex on TV Gold μιας και στα άλλα image για να παίξουν τα συγκεκριμένα κανάλια ήθελαν το mgcamd 1.30d emulator που συνεπάγεται περισσότερο χώρο στην μνήμη ρίχνοντας έτσι και την ταχύτητα του συστήματος.

Το PLi® Jade το οποίο και είναι το πιο πρόσφατο από όλα (βγήκε μέσα στον Ιούλιο) εντυπωσιάζει με το embedded my personal Movieplayer ένα καινούριο χαρακτηριστικό της νέας αυτής έκδοσης, το οποίο υπόσχεται να μετατρέψει το Dreambox σας σε media center αναλαμβάνοντας να παίξει μέσω δικτύου τις ταινίες από το PC σας.

Ενώ όμως είναι σαν image το πιο μεγάλο σε μέγεθος (κοντά στα 6 mb) λόγω της όλης φιλοσοφίας του που δεν σε αφήνει να προσθέσεις πολλά πράγματα πλην αυτών που φοράει αυτό -πχ skins- το κάνει πολύ γρήγορο, σταθερό και αξιόπιστο. Το ότι όμως σε δεσμεύει στο να μην μπορείς να καταβάσεις κάποια πράγματα όπως πχ το αγαπημένο μου Black Aero Skin είναι στα μείoν του.

Το SifTeam 1.9.2 dm500 MaxVar είναι ένα image το οποίο δεν εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά και θέλει να ασχοληθείς λίγο παραπάνω με την παραμετροποίηση του για να το φέρεις στα μέτρα σου, όπως και να έχει όμως υπόσχεται να κάνει σωστά ότι του βάλεις επάνω και σίγουρα οι έμπειροι χρήστες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό.

Αυτό που προσωπικά με απογοήτευσε και αρνήθηκε να κάνει απλά πράγματα ήταν το DS TEAM 3.6 for DM 500 όπου και με το καλημέρα της εγκατάστασης έχει ενα ενοχλητικότατο bug όπου και δεν έχει επιλεγμένη by default την επιλογή RGB της οθόνης με αποτέλεσμα να είναι πολύ αχνά τα αρχικά μενού του και θα πρέπει να περιμένεις αρκετά μέχρι να σε βάλει στην διαδικασία να το διορθώσεις μέσα από τα options.

Ακόμα ένα σημαντικό μείoν του είναι ότι αρνήθηκε να στήσει σωστά τα emus που προσπάθησα να κατεβάσω από τον server του με αποτέλεσμα να ξαναπροσπαθήσω μέχρι να τα καταφέρει. Ενώ λοιπόν είναι μετά το NabiloSat το δεύτερο ελαφρύτερο σε mb αρχικής εγκατάστασης image και ενώ έχει μια πληθώρα απο scripts για την παρακολούθηση των διεργασιών δεν έκανε απλά πράγματα και αρνήθηκε πεισματικά να παίξει κάποια κανάλια τα οποία αποδεδειγμένα έπαιζαν στα άλλα images με την ανανεωμένη λίστα «κλειδιών» του hacksat.

Συμπερασματικά λοιπόν μετά την Gemini εποχή υπάρχουν αρκετά καλά και αξιόπιστα image, με φρέσκες ιδέες, πολύ καλό support τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτό και μας κάνουν να ασχολούμαστε μαζί τους ευχάριστα.