|

Δικαστική απόφαση συνδέει τον καρκίνο του εγκεφάλου με τη χρήση κινητού


Μία ετυμηγορία-ορόσημο εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ιταλικό δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία η εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου σε εργαζόμενο της Telecom Italia συνδέεται με την πολύωρη χρήση του κινητού.
Με βάση την απόφαση, αυτό σημαίνει πως ο κρατικός ασφαλιστικός φορέας της χώρας θα πρέπει να καταβάλει μηνιαίο επίδομα 500 ευρώ στον Roberto Romeo, υπάλληλο της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Romeo, στα 15 χρόνια που δούλευε στην Telecom Italia, η φύση της εργασίας του ήταν τέτοια, που έπρεπε να μιλά σε καθημερινή βάση πολλές ώρες στο τηλέφωνο – ακόμη και από το σπίτι ή το αυτοκίνητο. “Κάποια στιγμή ξεκίνησα να νιώθω πως το δεξιό μου αφτί είναι τελείως βουλωμένο, με συνέπεια το 2010 να διαγνωσθώ με καρκίνο. Αν και ευτυχώς ο όγκος ήταν καλοήθης, έχασα τελείως την ακοή μου, καθώς χρειάστηκε να μου αφαιρεθεί το ακουστικό νεύρο”.

Γιατρός που κατέθεσε στο δικαστήριο πιστοποίησε πως η θεραπεία είχε ως αποτέλεσμα ο Romeo να εμφανίζει πλέον ποσοστό αναπηρίας 23%.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Stefano Bertone, πρόκειται για την πρώτη ετυμηγορία παγκοσμίως που αναγνωρίζει συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση του κινητού τηλεφώνου και την ανάπτυξη όγκου στον εγκέφαλο. Ο νομικός επίσης εξήρε την απόφαση του δικαστηρίου να μην δεχθεί τις επιστημονικές αποδείξεις από έρευνες που χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών.

[via]